Saturday, September 30, 2017

Vango Pulsar 300 - Laatuteltta, joka ei paljoa lompakkoa kevennä

Vango Pulsar 300
Vango Pulsar 300

Tämän vuoden vaellukselle Paistunturin erämaahan tarvitsin kolmen vuodenajan teltan tilavalla absidilla, sillä reissu sijoittui täysin avotunturiolosuhteisiin. Ruokaa piti päästä laittamaan kovalta tuulelta ja mahdolliselta sateelta suojassa, ja koska laavukankaat soveltuvat huonosti kovaan tuuleen, puuttomaan avotunturiin, niin laavukankaat päätettiin luonnollisesti jättää kotiin.

Olen todennut 5000 mm vesipilariarvon hyväksi ja se oli siis yksi vaatimuksista tilavan absidin lisäksi. Luonnollisestikin yksi vaatimus oli, että teltta ei saa painaa ainakaan enempää, kuin Haltin Koli 3, joka on muutamilla viime reissuilla kulkenut mukana.

Kahlasin internetin syövereitä läpi, etsien telttavaihtoehtoja eurooppalaisista retkeilytarvikeliikkeistä, kunnes lopulta törmäsin Vangon telttamalliin nimeltä Pulsar 300. Vango ei ollut itselleni brändinä entuudestaan tuttu, mutta googleteltuani huomasin, että se on vuosikymmeniä vanha brändi ja on saanut hyviä arvioita tuotteistaan, joten luotto nousi siihen pisteeseen, että päätin pistää teltan tilaukseen brittiläisestä retkeilytarvikeliikkeestä. Hintaa kertyi toimituskuluineen vain 203,22 euroa, joten teltta on suoraan sanoen naurettavan halpa.

Kuten jo varmasti kävi ilmi, niin ulkoteltan vesipilariarvo on tosiaan 5000 mm, joten teltta kestää erittäin kovatkin sateet, vaikka sateen kaverina olisi kovempi tuulikin. Sisäteltan lattiakankaan vesipilariarvo on 6000 mm, joten se ei ole aivan ihanteellinen, mutta sateisesta Paistunturin vaelluksesta se kuitenkin selvisi moitteettomasti. Teltan saumat ovat luonnollisesti teipatut.

Yksi harvoista asioista, joka mietitytti ennen ostoa oli se, ettei kyseisessä teltassa ole ripstop-kangasta. Mietin asiaa ja tein kuitenkin huomion, että en ole ollut lähelläkään tilannetta, jossa ulkoteltan kankaaseen olisi tullut reikä, enkä tietenkään voinut olla huomioimatta sitä lukematonta määrää erittäin positiivisia arvioita teltasta ympäri nettiä.

Tilavan absidin lattialle voi levittää mukana tulevan lattiakankaan, joka kiinnitetään ulkotelttaan kiinni. Päätimme olla ottamatta sitä mukaan vaellukselle, sillä se tuo lisäpainoa n. 330g, eikä tuo nähdäkseni mainittavia etuja. Ilman absidin lattiakangasta teltta painaa 3,35 kg, joten teltan painossakaan ei ole valittamista.

Toinen sisäänkäynti löytyy suoraan vastapäätä

Absidista on kaksi uloskäyntiä, joista toista aloimme loppuvaelluksesta pitämään täysin poissa käytöstä, joka vapautti tilaa absidin sisällä. Näin telttaan mahtui hyvin kaksi isoa rinkkaa, vaatteita kuivumaan, kengät, kaikenlaista pientä pussukkaa rinkoista ja kaiken lisäksi vielä kokkaamaan aterian.

Absidin pituus (sisäteltasta ulkoteltan kärkeen) on 180 cm ja leveys (ovesta oveen) 190 cm. Korkeutta absidista löytyy 110 cm.

Sisäteltta oli kahdelle hengelle sopivan tilava ja siellä vei makuualustojen lisäksi lattiapinta-alaa kameralaukku, välipalapussukoita ja vaatteita. Siitä huolimatta makuualustojen väliin jäi hyvin tilaa pukeutumista ja teltasta poistumista varten.

Sisäteltan korkeus on 100 cm, leveys 170 cm ja pituus 220 cm. Ulkoteltan korkeus on 110 cm, leveys 190 cm ja pituus 410.

Näkymää absidista sisätelttaan
Näkymää sisäteltasta absidiin
Tasku sisäteltan ovelle

Tarviketaskuja

Lisää tarviketaskuja

Sisäteltan ovi on pyöreän mallinen ja siinä on vetoketjulla avattava läppä, jonka takaa löytyy verkkokangasta, joka auttaa ilmanvaihdossa ja toimii myös ikkunana absidiin. Oven voi helposti sujauttaa sisäteltan sisäpuolella, oviaukon alakulmassa olevan taskuun, kun ovea halutaan pitää täysin auki. Luonnollisesti sisäteltan molemmilta sivuilta löytyy myös verkkokangastaskuja, joissa voi säilyttää jotain pientä sälää.

En tarkalleen tiedä onko kyse kaikista materiaaleista teltassa, mutta teltasta mainitaan, että sen kankaat ovat "tulta hylkiviä". Liekö kankaita käsitelty jonkinlaisella palonestoaineella.

Sisäteltta kiinnitetään ulkoteltan sisäpuolella oleviin renkaisiin hyvin tavanomaisilla, poikittaisilla muovipampuloilla, jotka ujutetaan renkaasta läpi. Sisäteltan voikin halutessaan jättää ulkotelttaan kiinni ja kääriä molemmat teltat yhdessä paketissa kerralla telttapussiin, jolloin seuraava pystytys on ripeämpi. Me emme tätä kuitenkaan kokeilleet, sillä jaoimme teltan painon kahteen pussiin, molempien rinkkoihin kannettavaksi.

Yksi harvoista moitteista on se, että sisäteltan katonrajassa ei kulje narua vaatteiden kuivatusta varten, eikä omallekaan narulle ole paikkaa. Tämän asian korjaamista olen harkinnut ompelemalla jonkinlaiset renkaat sisätelttaan itse (tai delegoimalla ompelun paremmalle puoliskolle).

Esimerkki värikoodauksesta

Teltan kaaret ovat alumiinia ja poikkeavat tavanomaisista tunneliteltan kaarista siten, että pystytettynä niiden korkeimmassa kohdassa on terävämpi kulma, jonka johdosta teltan katolle ei synny herkästi minkään laista "allasta" vesisateella, vaan vesi valuu vaivattomasti teltankylkeä pitkin alas. Telttakaaret ja ulkoteltta ovat värikoodatut, joten kaaret on helppo laittaa oikeille paikoilleen uhraamatta asian miettimiselle yhtään ylimääräistä aikaa tai vaivaa.

Telttanaruissa on pieniä heijastinmaisia kohtia, joiden on ilmeisesti tarkoitus heijastaa valoa pimeässä, jottei niihin kompastu niin herkästi huonossa valossakaan. Narujen pituutta voi säätää Line-Lok -narulukkojen avulla, joita on todella helppo ja nopea käyttää. Naru nypätään vain ulos lukon urasta ja säädetään pituus halutunlaiseksi, jonka jälkeen naru painetaan takaisin lukkoon.

Line-Lok -narulukko
Ilmastointiaukko

Ilmastointiaukko

Ulkoteltan molemmista päädyistä löytyy kaarevat ilmastointiaukot, jotka pysyvät auki niistä lähtevän narun avulla, joka niinikään on säädettävissä narulukoilla. Kondensaatiosta ei vajaan parin viikon vaelluksellamme ollut minkäänlaisia merkkejä, joten ilmanvaihdostakaan ei ole valittamista.

Telttakiilat ovat hyvin perinteisen malliset. Melkolailla identtiset Haltin teltoista tuttujen kiilojen kanssa.

Hyvin tavanomainen telttakiila upotettuna kiviseen maahan

Ulkoteltan sisäpuolelta löytyy myös säädettävä, Vangon patentoitu TBS® II Tension Band System, jonka tarkoitus on parantaa teltan lujuutta erittäin kovassa tuulessa. Ajatus on, että remmien ansiosta jännite on telttakaaren kolmessa eri kohdassa, jonka on tarkoitus vähentää sivuttaisliikettä.

Tätä ominaisuutta ei edes tarvittu, koska teltta pysyi jämerästi pystyssä kovissakin tuulissa. Joskin hieman noita remmejä käpälöityäni niiden lukitussysteemi tuntui vaativan parantelua, sillä en saanut niitä lukittumaan paikoilleen - tai sitten en vain osannut. Ohjeissa varoitetaan kuitenkin kiristämästä remmejä liikaa, jottei telttakaaret vaurioituisi liian kovasta jännitteestä.

Yksi helppous lisää on telttapussi, joka aukeaa pituussuunnassa kokonaan, joten teltta ja sen tarvikkeet on erittäin helppo sulloa pussin sisälle. Suljinmekanismi on kuitenkin samanlainen, kuin päädystä avattavissa, eli suuaukon helmoissa kulkee naru, jota voidaan kiristää tai löysätä. Narusta löytyy hyvin perinteinen lukkomekanismi. Tämän lisäksi telttapussin ympäri kulkee kaksi remmiä, joilla telttapussi voidaan kiristää tiiviiksi paketiksi.

Vango Pulsar 300

* * *


Yhteenveto: Vango Pulsar 300 on ehdottoman varteenotettava valinta, mikäli tarvitset tunnelitelttaa, joka pitää sateen ulkona, on sopivan tilava, ei paina paljoa, mutta siitä huolimatta on järjettömän halpa. Tässä teltassa nämä ominaisuudet yhdistyvät ja telttavalintaa tukevat erittäin hyvät arvostelut ympäri nettiä oman kokemukseni lisäksi.

Materiaalitietoja:
Ulkoteltta: Protex® 70D 5,000mm HH polyester
Sisäteltta: 70 denier, lightweight polyester
Telttakaaret: Vango PowerLite 7001-T6 alloy poles
Palosuojatut materiaalit: noudattavat eurooppalaista EN5912 turvallisuusstandardia

No comments:

Post a Comment