Saturday, March 31, 2018

Aihepiirin verkkokaupoista ja varusteiden shoppailusta

Silloin tällöin jokaisella retkeilijällä tulee tarve tehdä uusia varustehankintoja syystä tai toisesta ja silloin useimmiten käymme läpi itsellemme tuttuja retkeilytarvikekauppojen sivustoja. Tässä blogipostauksessa paljastan oman listani ja mainitsen ohessa muutamalla sanalla mitä sanottavaa minulla kyseisestä kaupasta on. Aivan jokaisesta näistä en ole itse tilannut tavaraa, mutta jostakin syystä ne ovat kuitenkin päätyneet omalle listalleni - pääasiassa hyvän tuotevalikoiman ansiosta. Listalleni verkkokauppoja on myös päätynyt mm. esimerkillisen hyvän asiakaspalvelun, hyvien tarjousten tai alhaisten normaalihintojen ansiosta.

Muutamia sivustoja on jäänyt vuosien varrella omalta listaltani pois syystä tai toisesta. Joko epäluotettavan toimituksen ja/tai asiakaspalvelun vuoksi tai vaikkapa kaventuneesta tuotevalikoimasta.

Ja miksikö teen tällaisen blogipostauksen? No, tapaamme usein kangistua omiin rutiineihimme ja ajattelin, että tästä voisi joku saada muutamia vinkkejä omalle jo rutinoituneelle listalleen tarkistettavaksi silloin, kun ilmenee tarvetta uusille varustehankinnoille. Lista ei kuitenkaan ole minkäänlaisessa järjestyksessä. Mutta nyt itse asiaan!

XXL


Tämä ketju lienee tuttu jo kaikille. XXL:ssä on säännöllisesti voimassa pienempiä tarjouksia ja toisinaan isompiakin. Hinnat ovat ilman tarjouksiakin jo mukavan alhaiset. Koska asuinpaikkakunnallani, Tampereella, on parikin XXL:n myymälää, on tämän liikkeen palvelut itselleni tiuhassa käytössä niin verkkokaupan puolella, kuin fyysisessä myymälässäkin asioinnin puolesta. Kohtuullisen hyvän siivun omista varusteistani olenkin siis ostanut XXL:stä.

Hyvä retkeilyvarustevalikoima. Eritoten vaelluskengät, teltat, rinkat, makuupussit, makuualustat ja retkeilytarvikkeet ovat edustettuna mukavan laajahkolla repertuaarilla.



Varusteleka


Tämäkään tuttavuus ei varmasti syväluotaavampaa esittelyä kaipaa. Täältä on tullut osteltua kaikenlaista, mutta nykyään päädyn yleensä Varustelekan sivuille, kun on tarvetta päivittää vaatetuspuolta. Kiistatta paras asiakaspalvelu, johon olen ikinä missään törmännyt. Vaikka takuuaika tai palautukseen oikeuttava päivänmäärä on jo mennyt, kannattaa silti ottaa yhteyttä asiakaspalveluun ja katsoa onnistuuko palautus. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos yritykset olisivat näin reiluja ja rehtejä, kuin Varusteleka!



Bergfreunde


Muistaakseni saksalainen verkkokauppa, joka sittemmin avasi omat sivut myös suomenkielisenä. Kohtuullisen hyvä valikoima retkeilyvarusteita, silloin tällöin hyviä tarjouksia ja ainakin oman kokemuksen mukaan nopea toimitus.



Partioaitta


Hyvä valikoima, mutta hinnoissa ikävän usein aivan liikaa ilmaa. Toisinaan kuitenkin yllättävänkin hyviä tarjouksia. Asiantunteva henkilökunta ainakin Tampereen myymälässä. Erillinen maininta hyvistä ohjeista ja vinkeistä, joita Partioaitan sivuilta löytyy niin vaelluskenkien valintaan ja huoltoon liittyen, kuin vaikkapa eri materiaaleihin liittyen.



Scandinavian Outdoor


Koen Scandinavian Outdoorin hyvin samankaltaiseksi kuin Partioaitan. Hyvä valikoima, hinnat usein suhteellisen korkeat, mutta täältäkin löytyy joskus yllättävän hyviä tarjouksia. Samat sanat myös henkilökunnan asiantuntevuudesta (jälleen kerran Tampereen myymälän kokemuksiini perustuen).



Varuste.net


Hyvä valikoima laadukkaita tuotemerkkejä. Toisinaan hyviä tarjouksia. Täältä ei kuitenkaan ole koskaan tullut mitään itse tilattua, vaikka muutaman kerran lähellä on käynyt tilausvahvistukseen siirtyminen.



Motonet


Täältä en varsinaisia retkeilyvarusteitani etsi, mutta tarvikkeita kylläkin. Pientä sälää, kuten rasioita yms. Pääasiassa kuitenkin minulle se liike, jossa teen kalastustarvikehankintani. Erittäin hyvä valikoima vapoja, keloja, vieheitä, siimoja, mitä vaan - you name it! Toisinaan todella hyviä tarjouksia. Ikävä kyllä sivusto on auttomattomasti vanhentunut, joten suosin Motonetin kanssa fyysisessä myymälässä asiointia.



Hong Kong


Honkkarin kohdalle sopii Motonetin kuvaus muutoin, paitsi että valikoima ei ole läheskään niin laaja. Tsekkaamisen arvoinen kuitenkin, koska joitakin eriävyyksia ketjujen tuotevalikoimista löytyy, jotka ovat saaneet muutaman kerran minut tekemään hankintojani täältä. Honkkaristakin voi bongata toisinaan hyviä tarjouksia, joten pitäkäähän silmällä tätäkin.



Prisma


Häh? Siis perusmarketti? Kyllä todellakin! No okei, Prismojen myymälöillä on eroja, verkkosivut eivät näytä koko valikoimaa, ovat käytettävyydeltään melko kehnot, mutta Tampereen Kalevan Prismassa on laaja valikoima eritoten rinkkoja, makuualustoja ja makuupusseja. Kyseisessä myymälässä on myös retkeilyosastolla asiantuntevia myyjiä ja liikkeistä voi bongata joskus todella hyviä tarjouksia. Esimerkkinä Therm-a-restin makuupussi (Saros), jonka oikea hinta oli 200e ja myytiin -75% alennuksella. Eihän sitä voinut olla ostamatta.

Vielä kun saisivat verkkosivunsa uudistettua toimivaksi ja loogiseksi paketiksi. Toistaiseksi Prisman sivuilla tulee käytyä tosiaankin enemmän turhautumassa, mutta Kalevan myymälässä turhautuminen loistaa poissaolollaan. Ei niin pahaa, ettei siis jotain hyvääkin!



Verkkokauppa.com


Joitakin vuosia sitten Verkkokauppa.com laajensi valikoimansa ulottumaan myös retkeilyvarusteisiin ja kaupan valikoimasta löytyykin yllättävän hyvä repertuaari Jack Wolfskinia, Hannahia, Therm-a-restia, MSR:ää, Savottaa, Black Diamondia ja muuta. Eli siis makuualustoja, makuupusseja, rinkkoja, telttoja, kävelysauvoja ja kaikenlaista. Tsekkaamisen arvoinen tarjonta varustehankintoja suunnitellessa.



Retkitukku


Täältä ei ole itse tullut mitään toistaiseksi tilattua, mutta muutamaan kertaan tiettyä tuotetta etsiessäni tuote on sattunut löytymään tältä sivulta, jonka jälkeen sivusto on jäänyt henkilökohtaiselle listalleni, vaikka lopulta olenkin löytänyt saman tuotteen muualta halvemmalla. Ei mikään huikea valikoima, mutta ihan hyviä brändejä tarjolla ja muistaakseni pari kertaa on tullut bongattua varsin hyviäkin tarjouksia tuotteista, joita ei sillä hetkellä kuitenkaan ole itselläni ole ollut tarvetta päivittää uuteen.



Eräkellari


Täältä voi tehdä erittäin hyviä tarjouslöytöjä tekstiili- ja jalkinepuolelta. Hyvänä esimerkkinä, sain Eräkellarista Meindl Dovre Extreme Wide GTX:t hitusen alle 200 euron hintaan, kun esimerkiksi Scandinavian Outdoorissa niiden normaalihinta 319 euroa. Pistäkäähän siis tämäkin sivusto korvan taakse odottamaan!



Clas Ohlson


Clas Ohlsonilta en etsi rinkkoja, telttoja, makuualustoja tai muuta vastaavaa. Niiden hankintaa en tuolla valikoimalla tästä liikkeestä edes harkitsisi. Sen sijaan täältä voi tehdä hyviä löytöjä, kun etsii esimerkiksi säilytysrasioita ja muuta pientä sälää, joille löytyy oma tarpeensa retkeilyssä.



Tokmanni


Tokmannin suhteen pätee sama kuvaus, kuin tuossa Clas Ohlsonin kohdalla, joskin Tokmannilta voi myös löytää toisinaan kohtuullisia tarjouksia esimerkiksi vieheiden suhteen, vaikkakaan viehevalikoima ei ole kovinkaan laaja. Ikävä kyllä sivusto ei näytä läheskään kaikkea valikoimaa, joten yleensä tulee käytyä tarkistamassa tilanne suoraan myymälässä. Se ei nykyään ole kovin hankalaakaan, kun Tokmanneja tuntuu ilmaantuvan joka kulmaan, kuin sieniä sateella.



Trekkinn


Espanjalainen verkkokauppa, jolta löytyy suomenkielinen sivusto. Laaja valikoima telttoja, rinkkoja, makuupusseja ja muuta. Paljon hyviä brändejä. Sellaisiakin, joita suomalaisilta saiteilta harvemmin löytää. Brändeistä mainittakoon esimerkiksi The North Face, Arc'teryx, Black Diamond, Millet, Osprey, Bergans, Berghaus ja MSR.

Sivustolta löytyy kohtuullisen usein tarjouksia ja toisinaan yllättävän roimalla prosentilla. Ainoa miinus tulee toimituksen hitaudesta, eli mikäli reissuusi on aikaa vain suunnilleen viikko, niin ei kannata luottaa, että tästä liikkeestä saisit tuotteen ajoissa perille. Muutoin erittäin suositeltava saitti!



Addnature


Saksalainen verkkokauppa, josta löytää ikävän paljon halpisbrändejä, mutta onneksi sekaan mahtuu myös laatubrändejä laatutuotteineen. Paljon tarjouksia jatkuvasti ja toisinaan oikein hyviäkin, joten pitäkäähän tämä saitti mielessänne. Toimituksesta ja asiakaspalvelusta en ikävä kyllä osaa sanoa mitään, sillä en ole täältä vielä päätynyt tilaamaan, vaikka juurikin tätä kirjoitellessani huomasin harkinneeni Komperdellin vaellussauvojen tilaamista tuolta. Saapa nähdä vahvistanko tilauksen vielä myöhemmin.



Outnorth


Ymmärtääkseni ruotsalainen verkkokauppa, mutta sivusto löytyy myös suomenkielisenä. Valikoimasta löytyy laajalti erittäin laadukkaita brändejä ja tuotteita, mutta hintataso on suhteellisen korkea. Tarjouksia kannattaa kuitenkin pitää silmällä. Toistaiseksi en ole täältä mitään vielä päätynyt tilaamaan, mutta se hetki lienee vain ajan kysymys noin kattavalla valikoimalla.



ASMC


Saksalainen verkkokauppa, joka on päätynyt jäämään listalleni lähinnä retkikeittiö-osaston tarjonnan vuoksi. Täältä löytyy hyvään hintaan hyvä valikoima erilaisia retkikeittimiä ja eritoten hyvä valikoima risukeittimiä! Myös kattilat, pannut, juomapullot ja muut ovat tsekkaamisen arvoisia tällä saitilla, kun niiden päivittämiselle tarve ilmenee. Muistaakseni kohtuullisen nopea toimitusaika.




Tilaamisesta ja varusteidenhankinnasta yleensä


Retkeilyharrastusta voi harrastaa pienellä rahalla, eritoten päivä- ja viikonloppuretkeilyn merkeissä, mutta tähän harrastukseen saa kulumaan halutessaan (tai itsekurin puuttuessa) satoja tai tuhansia euroja vuosittain. Kuten jo yhdessä aiemmassa blogitekstissäni olen kertonut, niin säästösyistä pyrin tekemään ostokseni talviaikaan ja vielä tarkemmin ottaen vuodenvaihteessa, kun monet valmistajat tuovat uusia mallistojaan markkinoille ja liikkeet pistävät vanhempia mallistoja myyntiin alennetuin hinnoin. Tällä tavalla olen tehnyt varsin merkittäviä säästöjä varustehankinnoissani, kuitenkaan laadusta tinkimättä. Vastaavasti talviretkeilyvarusteita kannattaa taas katsella kesällä.

Offseason on siis aina hyvä aika päivittää varusteitaan siitä syystä, että siinä säästää selvää rahaa, jonka lisäksi offseasonin aikana pääsee rakkaan harrastuksensa kanssa tekemisiin edes jollakin tasolla, vaikkei tositoimiin pääsekään. Se luo taas intoa suunnitella seuraavaa reissua ja nostattaa reissukuumeen korkealle. Toisinaan itsensä kiduttamista, mutta silti niin antoisaa!

Toisinaan varustehankintaa tehdessä on joko jo valmiiksi mielessä jokin tietty tuote tai siihen päätyy valikoimia selatessa. Silloin paras työkalu on Googlen hakukone, jolloin voit tuotteen nimellä etsiä halvimmalla hinnalla sitä myyvän liikkeen. Hakutuloksia selatessa kannattaa toki ensimmäisenä varmistaa, että onko verkkokauppa Euroopan ulkopuolelta ja mikäli on, niin nouseeko lopulliset kulut niin korkeaksi, ettei sitä kannata sieltä tilatakaan.

Tässä vielä helpommin selattava lista kaikista tässä blogitekstissä käsitellyistä verkkokaupoista linkkeineen:

XXL
Varusteleka
Bergfreunde
Partioaitta
Scandinavian Outdoor
Varuste.net
Motonet
Hong Kong
Prisma
Verkkokauppa.com
Retkitukku
Eräkellari
Clas Ohlson
Tokmanni
Trekkinn
Addnature
Outnorth
ASMC

7 comments:

  1. https://www.snowleader.com Yksi oma suosikkini Bergfreunden ohella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitääpä tsekkailla valikoimaa. Kiitos vinkistä! Itselleni aivan uusi tuttavuus tuo verkkokauppa.

      Delete
  2. Outside on kans asiallinen. http://www.outside.co.uk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti vinkistä! Täytyy pitää mielessä tämäkin.

      Delete
  3. Tuolta löytyy linkkejä https://docs.google.com/document/d/1OX_dNaBObcozCgeLR7Rs26NHIqpviIHcQY-SzNgpcCg/edit?usp=sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Jouni! Sen verran kattava kokoelma, että käyttöön tulee takuulla!

      Delete
  4. Prisma (Kaari) yllätti positiivisesti. Sinne on avattu uusi osasto retkeilyyn. Merrellin sandaalit sujahti koriin. Hinta oli kyllä ihan Partioaitan luokkaa, mutta säästyipä aikaa ravaamiselta näin helteellä

    ReplyDelete