Sunday, May 10, 2015

Ajatuksia vaellusreissun suunnitelusta III

Aloha ja aurinkoista kevättä! Tällä kertaa kerron vaellusreissun suunnitteluun käyttämistäni tietoteknisistä työkaluista - tai kansantajuisemmin "nettisivuista" - ja listaan hieman (ainakin itselleni) hyödyllisiä linkkejä.

Kirjoitin aluksi koko tekstin yhdeksi blogikirjoitukseksi, mutta jo aika pian huomasin, että tästä taitaa tulla hieman turhan pitkä yhdeksi blogitekstiksi, joten koitan jäsennellä tämän nyt muutamaan osaan erillisiksi blogiteksteiksi, jotta lukemiseen ryhtyminen ei tunnu takaraivossa niin kovalta savotalta.

Ilman sen kummempia aasinsiltoja käydään tämän blogipostauksen asiaan, eli:

Tuvat, kodat, kammit ja laavut


luontoon.fi
Yleensä vaelluskohteen majoitusvaihtoehtoja tulee tarkasteltua ensimmäisenä osoitteessa www.luontoon.fi/tuvat. Vasemman reunan pystyvalikosta löytyy klikkailtavaksi eri alueet ja sieltä tuleekin parin klikkauksen jälkeen tuijottimien eteen lista tuvista ja muista. Listalta löytyy niin autiotuvat, kuin varaustuvatkin - ja tietenkin vielä tarkentavien klikkausten jälkeen tuvan sivuilta löytyy varaustupien hinnat, tuvan varustelutaso, koordinaatit ja muuta hyödyllistä. Ei toki kannata unohtaa, että sivustolta löytyy paljon muutakin hyödyllistä tietoa, kuten tietoa alueen palveluista, säännöistä yms. Täältä löydät myös yhteystiedot varaustupien varaamista varten.

patikka.net - tupia, kammeja ja niiden historiaa
Jos kuitenkin haluaa nähdä enemmän kuvia erämaa-alueilla sijaitsevista kämpistä, kuin mitä luontoon.fi tarjoaa ja ehkä lukea joitakin otteita niiden vieraskirjoista, jotka valottavat tapahtumia kämpän ja sen ympäristön historiassa, niin oikea osoite on
www.patikka.net/Eramaa_alueet.htm. Esimerkiksi UKK:n erämaaosalle lähtiessä kannattaa käydä tarkastelemassa kuvia ja sijaintitietoja Koilliskairan alta.

Kun olet valinnut kohdealueen, näet vasemmassa ylälaidassa linkin Kortistoon, josta löytyy nekin rakennukset, jotka eivät ole satunnaiselle matkailijalle käytössä tai jotka ovat olleet joskus olemassa, mutta joiden perustukset ovat vain hädin tuskin erottuvia kohoamia heinikossa. Tämän sivuston pyörittäjälle nostan hattua, ja kun alan lisäilemään linkkejä blogistani muualle, löytyy tälle varattuna varma paikka jostain sivun reunamilta, asianmukaiselta paikalta!

laavu.org
Jos etsit laavu- tai kotamajoitusta vaellukselle tai vain aivan lyhyellekin reissulle, niin yksi suositeltava työkalu löytyy osoitteesta www.laavu.org. On huomionarvoinen tieto, että etelän laavut ja kodat ovat usein aivan lähellä tietä, joten kannattaa kuluttaa aikaa hyvän kohteen etsimiseen. Muutoin saatat löytää itsesi istumasta iltaa paikallisten kanssa, jotka ovat tulleet laavulle dokaamaan tai herätä siihen, että laavun lähistöllä pyörii yhtäkkiä kymmeniä sunnuntaikävelijöitä - on kokemusta.

No comments:

Post a Comment