Wednesday, May 20, 2015

Ilmatäytteiset makuualustat - riskin arvoisiako?

Lähestulkoon joka retkeilyvarusteessa tärkeimpiä ominaisuuksia ovat aina kestävyys ja sitä kautta luotettavuus. Mitä vähemmän liikkuvaa osaa, sen parempi. Perinteinen solumuovimakuualusta ei tyhjene, vaikka tökkäisit siihen puukolla. Ilmatäytteinen pehmustaa puolestaan mukavasti, mutta riski tyhjenemiseen ikävällä hetkellä on kuitenkin olemassa.

Aikojen alussa, kun universumi oli vielä nuori ja minä kävin ensimmäisiä kertoja metsässä yöpymässä telttaillen, käytin vain jotakin vilttiä makuualustana. Sitten myöhemmin solumuovimakuualustaa - kusisinta laatua tietenkin, mitä rahalla voi saada. No, se toimitti asiansa silti vuosikaudet, eikä vähiten siksi, että käyttö oli harvaa.

Jossain vaiheessa tuli käyttöön sellainen integroidun pumppusysteemin omaava, ilmatäytteinen makuualusta, joka koostui pitkittäissuunnassa kulkevista putkimaisista ilmasäiliöistä. Sellaisia, joita Exped tekee. Tämä ei kuitenkaan ollut Exped, vaan muistaakseni jokin halpa suomalaisbrändi. Melkolailla kusisinta laatua toki sekin.

Expedin tyypillinen makuualustakonsepti pitkittäissuunnassa kulkevine putkimaisine ilmasäiliöineen
Nukkuminen oli jokseenkin mukavaa alustan pehmeyden vuoksi, mutta putkimaisten ilmasäiliöiden väliset raot tuntuivat ajoittain ja se häiritsi hieman. Rakojen tuntuminen tietyllä tapaa määritteli hieman nukkuma-asentoa. Johonkin kohtaan käden asetettuani, se valahti pienen matkan alas putkimaisten säiliöiden väliseen rakoon. Vaikka kyse on muutamien senttien liikkeestä, niin nukahtaessa tällaiset pienetkin asiat voivat häiritä ja ärsyttää aivan mielettömästi.

Tämän yksilön kanssa vietinkin ikävimmän yön luonnossa tähän asti. Yön aikana makuualusta päätti kirjaimellisesti päästää itsestään ilmat pihalle ja nukkuminen oli sen jälkeen mahdoton ajatus. Yritin kyllä kovasti, mutta ei voinut mitään. Tärisin siinä kesämakuupussissa joskus huhtikuussa tyhjenneen makuualustan päällä muutaman tunnin, kunnes oli tarpeeksi aikaista nousta. Reissun oli alunperin tarkoitus kestää vielä toinenkin yö, mutta parin tunnin unien ja useamman tunnin kylmissään tärisemisen takia olo oli sen verran raihnainen, että suunta oli kohti kotia. Toista samanlaista - saatika vielä ikävempää yötä ei huvittanut viettää, eikä paikkausvärkkejäkään tainnut olla mukana. Reiän oli tehnyt ilmeisesti jokin lautamajoitteen lattiasta törröttänyt pieni tikku. Muuta selitystä en tapahtuneelle keksinyt. Asiaan toi vielä oman lisänsä sekin, että tällaisia tilanteita ei ollut tullut ajatelleeksi juurikaan aiemmin, joten suhtautuminen episodin lopputulemaan herätti ajattelemaan ja jotakin oli opittu kantapään kautta - ainakin tavallaan.

Ilmatäytteisissä makuualustoissa on kuitenkin puolensa. Ja niitä on useampia kuin solumuovialustoissa, vaikkakin solumuovialustat ovat ylivertaisia kestävyydeltään ja sitä kautta luotettavuudeltaan, jotka kieltämättä painavat paljon vaakakupissa varustevalintoja tehdessä, eritoten pidempiä seikkailuja varten. Nukkumismukavuuksiltaan ilmatäytteiset makuualustat kuitenkin vievät voiton, kun puhutaan alustan pehmeydestä ja paksuudesta. Kalleimmat ilmatäytteiset alustat omaavat myös huikeita lämmöneristysarvoja (R-arvo).

Taisin pari lyhyttä reissua tehdä jälleen pelkän solumuovialustan parissa, kunnes kuitenkin totesin, että oma selkä ei tykkää hyvää niin jäykästä alustasta ja päädyin jälleen katselemaan ilmatäytteisiä makuualustoja. Sinänsä ristiriitaista, että luotto ilmatäytteisiin oli heikko, joten ei ollut halua panostaa seuraavaan kokeiluunkaan rahaa muutamaa kymppiä enempää. Päädyin ostamaan 30e King Campin ilmatäytteisen makuualustan, joka on siis näitä makuualustoja, joita mainostetaan "itsetäyttyvänä". Voi luoja, miten tällä ominaisuudella markkinointi pitäisi kieltää. Ominaisuudesta itsestään ei ole haittaa, mutta termi on vähintäänkin harhaanjohtava. Ne, joilla ei ole kyseisestä ominaisuudesta kokemusta, niin nämä makuualustat täyttyvät itsestään muutaman puhalluksen verran - suurimman osan joutuu itse kuitenkin puhaltelemaan.

King Camp, "itsetäyttyvä" makuualusta
Alusta osoittautui kuitenkin edeltäjäänsä kestävämmäksi. Meidän taloudessamme näitä oli yhteensä kaksi kappaletta ja toinen edelleen käyttökunnossa useiden vuosien käytön jälkeen.

Liekö käyttöikään vaikuttanut se, että olen paljolti ilmatäytteisen alustani suojaamistarkoituksessa pitänyt myös mukana reissuillani solumuovimakuualustaa, joka luonnollisesti menee ilmatäytteisen alle. Viileämmillä keleillä lisäeristyskään ei ole huono asia. Ja yhdistelmä on myös hieman pehmeämpi, kuin kumpikaan alustoista yksinään.

Seuraava vaellusreissu sijoittuu jälleen Lappiin ja mikäli kaikki menee putkeen, niin vaellus kestää 12 päivää ja majoitus on telttamajoitus. Vuodenvaihteessa tämän vuoden reissua hahmotellessa tajusin, että selkäni tuskin tykkää hyvää nukkua tuollakaan kombolla lähes kahta viikkoa, enemmän tai vähemmän epätasaisella ja kovalla maalla. Vähänkin kovemmalla alustalla lonkkani eivät oikein tunne olevansa kotonaan.

Tulevalla reissulla emme myöskään tule näkemään autiotupia, emmekä muuta metsähallituksen luksusta, joten sen oman luksuksen tuominen parhaimmassa muodossaan mielestäni oli päivänselvästi nukkumisen tekeminen rentouttavaksi ja helpoksi - onhan reissun tarkoitus muutenkin viettää paljon leirielämää enemmänkin väliaikaisesti asuen erämaassa, kuin vain kävellen sen läpi ja pistäytyen yhdeksi yöksi eri paikkoihin aina päivän patikoinnin päätteeksi.

Tällä kertaa ensimmäinen ajatus kuitenkin oli, että ei enää halvinta. Exped putkimallisine ilmasäiliöineen olivat kuitenkin brändistään huolimatta heti ensimmäisenä poissa laskuista. Tämän lisäksi harkinnan ulkopuolelle oli jätetty myös kaikki kahisevat ja rapisevat makuualustat, joita löytyi useilta valmistajilta.

Eniten kiinnostusta herättivät muutamat Therm-a-Restin mallit. Budjetin ei ollut määrä ylittää kuitenkaan sataa euroa, joten kaksi viimeistä kandidaattia olivat mainitulta brändiltä Trail Lite Regular, jonka hinta oli tuolloin n. 80e, sekä NeoAir Venture LS Regular, joka oli alennuksessa XXL:ssä 70 euron hintaan (oikea hinta 79e). Trail Litea olinkin jo uteliaisuuttani käynyt hypistelemässä mm. Prismassa.

Therm-a-Rest Trail Lite Regular

Therm-a-Rest NeoAir Venture LS Regular

Trail Liten R-arvo on 3,4, joka on jo sen verran, että se sopii jo talvikäyttöönkin hyvin. NeoAir Venturen R-arvo on 1,8, joten se on lähes puolet Trail Liten eristävyydestä.

Paksuus Trail Litessa on 3,8cm ja NeoAir Venture LS vei puolestaan tämän erän voittopisteillä 6,3cm.

Nukkumismukavuutta nimenomaan pehmeän alustan kauttahan tässä oltiin etsimässä, joten paksuus painoi lopulta puntarissa enemmän. Totesin, että toistaiseksi talviset laavuyöpymiset ovat toistaiseksi sen verran harvassa, että niinä kertoina jaksaa rehata ilmatäytteisen alle vaikka parikin solumuovialustaa vielä lisäksi eristämään. Makuupussikaan ei kestä mitään aivan paukkupakkasia, joten R-arvon merkittävyys varustevalinnassa jäisi ainakin tällä kertaa toissijaiseksi näiden kahden vertailussa.

Ja vaikkei ero mitenkään erityisen merkittävä ole, niin Trail Lite Regularin paino on 800g ja NeoAir Venture LS Regularin paino on 620g.

Kävin kivijalkaliikkeessä ja tunnustelin materiaalia ja kokeilin mallikappaletta kaupan lattialla. Materiaali tuntui kestävältä, eikä läheskään niin liukkaalta, kuin aiemmat ilmatäytteiset makuualustani. Alusta meni mukavan pieneksi kestävän oloisesta materiaalista huolimatta, eikä tuntunut painavan juuri mitään, kun edellinen makuualusta painoi lähes tuplasti saman grammamäärän.

Selälläni siinä kaupan lattialla maatessani loisteputkien luonnollisessa kajossa, vakuutti makuualusta minut nukkumismukavuudestaan ja hetkeä myöhemmin kävelin liikkeestä ulos XXL:n musta-vihreä muovikassi kädessä ja NeoAir Venture LS Regular sen sisuksiin sullottuna.

Muutamalle reissulle se on jo päässyt testattavaksi ja olen toistaiseksi joka tavalla tyytyväinen valintaan. Lämmöneristävyys riitti talven pikkupakkasillakin solumuovialustan kanssa laavulla. Puhallan alustan aluksi melkein täyteen, jonka jälkeen käyn alustalle kyljelleni ja päästän venttiilistä ilmaa pois, kunnes lonkka ja olkapää ovat uponneet makuualustan sisään hieman, jolloin alusta tuntuu melkein kuin omalta sängyltä.

Tässä kesän mittaan tulee tehtyä vielä lyhyempiä reissuja ennen Lapin seikkailua, joten raportoin asian tiimoilta, mikäli raportoitavaa tulee. Viimeistään kuitenkin tuon lähes kahden viikon erämaaelämän jälkeen. Vaikka täytyy toki myöntää, että vaikka jotkin brändit ovat  onnistuneet pitkien ja hartaiden googlettelujen jälkeen vakuuttamaan minut siitä, että ilmatäytteinen makuualustakin voi olla luotettavaa tekoa, niin yhden erittäin huonon kokemuksen jälkeen ei voi silti odotella kuin hieman ennakkoluuloinen varovaisuus ajatuksissa satunnaisesti vieraillen, horisontissa häämöttävän, toista viikkoa kestävän koitoksen suhteen. Mikäli laitos pettää, on ainakin tällä kertaa 100% varmuudella paikkavärkit mukana ja ainakin solumuovialusta turvaamassa pahimman varalta.

Lisäys: Makuualusta on siis NeoAir Venture Regular. En ole aivan varma mistä tuo LS tuolloin nimeen eksyi. Liekö ollut nettikaupassa väärä nimi tai sitten vain blogisti on sekoillut.

2 comments:

  1. Onko sulla/kellään arviota siitä, miten kolmen vuodenajan alustat kestävät pakkassäilytystä? Aion viedä makuualustoja talvella tunturiin odottamaan kesän kalastusleiriä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terve! Mitään 100% faktaa ei ikävä kyllä ole tarjoilla, mutta varovainen arvio on, että makuualustoissa on tuon suhteen varmasti eroja. Toinen asia mikä mieleen tulee, on että mikäli makuualustaa on täytetty suupelillä puhallellen, niin riski pakkasen murjotuksi tulemiselle on suurempi mahdollisesti sisään kertyneen kosteuden vuoksi.

      Jos aiot ottaa riskin, niin suosittelen viemään ilmatäytteisen seuraksi tarpeeksi paksun solumuovialustan, jotta on sitten ainakin jotakin varalla, mikäli pakkanen on purrut pahemminkin. Tosin, suosittelen solumuovialustan käyttöä aina ilmatäytteisen kaverina solumuovialustan alla suojaamaan ilmatäytteistä teräviltä tikuilta ja muulta.

      Kysäise vaikkapa Korpijaakolta, mikäli hän tietäisi asiasta enemmän. Ainakin hän tietää kovilla pakkasilla retkeilystä allekirjoittanutta varmasti enemmän, koska varsinaiset vaellukseni eivät sijoitu talviaikaan. Miehen sivut löytyvät osoitteesta: https://korpijaakko.com

      Delete