Wednesday, June 24, 2015

Ajatuksia vaellusreissun suunnitelusta VI

Huomasin tuossa taannoin, että yksi nettiselaimeni bookmarkeista oli eksynyt väärään paikkaan, joten yksi nettisovellus oli jäänyt aiemmasta postauksesta pois. Tämä postaus jää siis hieman lyhemmäksi - olkoon se sitten hyvä tai huono asia.Nettisovellus nimeltä Tulikartta.fi on yksinkertaisesti karttasovellus, jossa saat näkyviin Suomen rajojen sisältä seuraavia kohteita kartalla:

 • Autiotupa
 • Kammi
 • Kota
 • Laavu
 • Nuotiopaikka
 • Porokämppä
 • Päivätupa
 • Ruokailukatos
 • Varaustupa
 • Lintutorni
 • Nähtävyys

Klikkaamalla mitä tahansa näistä vaihtoehdoista mitä tahansa, saat kyseiset kohteet näkymään kartalla - tai vaihtoehtoisesti kaikki yhtä aikaa. Sivulle mennessäsi sinun täytyy valita näistä vaihtoehdoista jokin ja pääset eteenpäin.

Nyt kohdevalikko löytyy ruudun oikeasta yläreunasta ja sen alta löytyy maakunta valikko, josta voit valita haluamasi maakunnan, jolloin kartalla näkyy vain sen alueen kaikki kohteet. Sovellus näyttää kaikki kohteet automaattisesti, halusit tai et ja mikäli klikkaa kohdevalikosta vaikkapa Autiotupaa, niin sovellus näyttää sinulle taas koko maan Autiotuvat kartalla. Tästä ei kuitenkaan aiheudu haittaa kuin useiden kohteiden sijaitessa aivan lähekkäin, kuten vaikkapa samassa "pihapiirissä" autiotupa, varaustupa, kammi, nuotiopaikka ja ruokailukatos, jolloin pallukat voivat olla ikävästi päällekkäin.

Jotakin kohdetta kartalta klikattuasi pääset kohteen omalle sivulle tarkkailemaan sen tietoja.

Itse karttaosuus tästä sovelluksesta on tuttu Googlen palvelusta ja oikeasta yläreunasta aivan kohdevalikon yltä löytyykin valittavaksi joko perinten karttanäkymä tai satelliittikuvat. Googlen karttasovellukselle tuttuun tapaan vasemmasta reunasta löytyy zoom -ominaisuus (joka luonnollisesti hoituu myös hiiren rullalla), sekä navigointi X- ja Y-akselilla (joka myös hoituu vain raahaamalla näkymää hiiren vasen nappi pohjassa).

Sivusto on avattu vuoden 2015 alussa ja sivu skaalautuu myös mobiilikäyttöön, ainakin lupauksien mukaan. Sivulle voi käydä itse lisäämässä kohteita ja se olisikin toivottavaa, sillä aika pieni osa kohteista kartalta vasta löytyy. Jos UKK:n alueelta kartta näyttää vain 5 autiotupaa ja yhden nähtävyyden, sivuston kannalta se merkitsee sitä, että sen suhteen on kyseessä vasta hyvä alku. Parempi kuitenkin se, kuin huono alku!

"Lisää kohde" löytyy mustan yläpalkin oikeasta reunasta, jonka vierestä löytyy "Listaus". Sen kautta pääset selaamaan kohteita listana - 15 kohdetta kerrallaan ruudulla näkyvissä.

"Tilastot" tarjoaa mitäs muutakaan, kuin vähäsen tilastoja!

Viimeinen sivu on "Info", josta löytyy lyhyesti tietoa sivustosta, sekä yhteistyötahot (Redicom, Suomen Latu ja Maanmittauslaitos). Näiden alta löytyy lomake, jonka avulla ylläpidolle voi lähettää yleistä palautetta tai kehitysideoita. Mikäli ihmiset hyödyntävät tätä lomaketta, sekä lisäävät kohteita kartalle, voi tästä tulla aivan käyttökelpoinen sovellus. Toistaiseksi en lähtisi vaelluksella tarvittavien tupien sijainteihin luottamaan aivan varauksetta, koska kyseessä on tuore sivusto ja kohteiden lisääminen tehdään anonyymisti ja kenen tahansa toimesta.

Vähintäänkin suurin osa tiedosta pitää varmasti paikkansa, mutta se pieni riski on olemassa, että joku on vahingossa määrittänyt sijainnin hieman väärin. Toisaalta, sanotaanhan Info -sivulla, että suurimpana painopisteenä on kaupunkien läheisyydestä löytyvät yksittäiset nuotiopaikat ja niiden varustelutasot, joten aivan hirveästi ei kai tuosta tarvitse alkaa moittimaan. Pientä makkaranpaistoa tai muuta lyhyttä retkeä varten tämä sovellus on varmaankin enemmän omiaan. Voihan sieltä katsella vaikka kalastuskohteensa läheltä nuotiopaikkoja saaliin (lue: makkaroiden) paistamista varten.

No comments:

Post a Comment