Tämän tuotteen perille saaminen on ollut raskas prosessi, joka on nyt vihdoin saatu päätökseen. Ensin tilasin tuotteen suomalaisesta matkavaruste.netistä. Seuraavana päivänä sähköpostissani kuitenki odotti ilmoitus, että kyseinen tuote on päässyt loppumaan ja kuulemma kolmen viikon päästä olisi tulossa lisää.
Noh, ensimmäinen ajatus tietenkin oli, että "vai niin, verkkokauppa siis tilaa tuotteet vasta kun asiakas tekee tilauksen". Harvalla suomalaisella verkkokaupalla ylipäätään on omaa varastoa, vaikka verkkokaupassa näkyisikin varastosaldo. Joskus se tarkoittaa sitä itseään, joskus se tarkoittaa paljonko maahantuojalla sitä on varastossa. Kysyin kuitenkin, josko tyynyä löytyisi toisen värisenä, kuin millaisena sen olin tilannut. Eipä tietenkään. Sama odottelu senkin kanssa lupailtiin.
Ilmoitin, että jos ei minusta sen kolmen viikon kuluessa mitään kuulu, niin voivat laittaa sen tyynyn tulemaan minulle postitse. Kului neljä viikkoa, eikä mitään ollut kuulunut tyynystä, eikä matkavaruste.netin asiakaspalvelusta, joten otin yhteyttä ja kysyin. Ei olleet kuulemma tyynyt tulleet, eikä ollut tietoa milloin tuleekaan. Mitta täyttyi lopulta ja otin rahani takaisin. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan, sillä säästin vielä n. 9 euroa, kun tilasin saman tuotteen saksalaiselta sivustolta nimeltä Bergfreunde. Itse tyyny maksoi 40,76 euroa ja siihen päälle positiivisen matalat toimituskulut, 6,79 euroa (sis. verot).
Tyyny avattuna - verrokkina 1,5 litran kivennäisvesipullo |
Tyynyn täytehän on nimensä mukaisesti untuvaa ja täyte on pakattu polyesteriin. Kun lasket pääsi (tai halutessasi jonkin jännittävämmän ruumiinosan) tyynylle ja odotat pienen hetken, on siihen muodostunut jonkinlainen kuoppa. Tämä on aivan normaalia, eikä tee tyynystä huonoa - no worries. Kuopan tasoittamiseksi tarvitsee antaa tyynylle korkeintaan muutama puristus, mikäli se on ollut kovemmassa puristuksessa pitkän aikaa, mutta useimmiten riittää, kun vain odottelee pienen hetken ja untuvat sisällä aukeavat, tehden tyynystä jälleen koskemattoman näköisen ja oloisen.
Tyynyn nyörit kiristettynä suunnilleen loppuun asti |
Tyynyn reunoillahan kulkee eräänlaiset helmat, joiden uloimman reunan sisässä kiertää kiristysnaru lukkoineen. Narua kiristämällä tyynyn sisällä olevan untuvatäytteen saa pakattua tiiviimmäksi ja paksummaksi, samalla tyynyn pinta-alaa pienentäen. Täysin avattuna tyyny lienee aivan liian litteä kenelle tahansa. Aivan kasaan kiristettynä pinta-ala päätä varten on melko pieni, mutta jokseenkin vielä menettelevä nukkumiseen. Paksuus ja täytteen tiiviys ovat ainakin allekirjoittaneelle jo riittäviä näinkin, mutta paras tulos saavutetaan, kun käytetään hyväksi tuota helmaa ja kiristysnyöriä, kuten se on tarkoitettukin.
Hommahan menee siis niin, että otetaan jokin sopivan muotoinen, kokoinen ja tuntuinen tekstiilikappale, viikataan se niin, että sen liepeet saa ujutettua valmiiksi hieman kiristettyjen helmojen alle ja sitten kiristetään lisää sen verran, että tyynyä tukeva tekstiili ei karkaisi niin herkästi helmojen alta. Itse olen käyttänyt tuollaista mikrokuitupyyhettä toistaiseksi. Kokeilin yhtä t-paitaa, joka oli ehkä liian litteä ja fleece-paitaa, joka taas tuntui olevan ehkä liian paksu ja siten paidan liepeet eivät oikein tahtoneet pysyä tyynyn helmojen alla.
Mikrokuitupyyhe viikattuna ja tyynyn helmojen alle sullottuna |
Pyyhkeen tukemana ja kunnolla nyöristä kiristettynä tyynyn leveys on n. 24,5 cm ja paksuus n. 12,5 cm. Pään ollessa tyynyllä tyyny menee tietenkin hieman kasaan, jolloin tyynyn paksuus on suunnilleen 7-9cm matalimmillaan. Tämä antaa vähän osviittaa, mutta tietenkin pitää muistaa, että koko vaihtelee kiristyksen määrästä ja tarve sille tietenkin vaihtelee yksilötasolla useampia senttimetrejä suuntaan tai toiseen. Asiaan vaikuttaa luonnollisesti myös tekstiilikappaleen jäykkyys, paksuus, sekä pinta-ala, joista riippuen kiristystä tarvitaan enemmän tai vähemmän.
Korkeus mikrokuitupyyhkeen tukemana |
Tyynyn alla oleva tekstiili siis tekee tyynylle tiiviin kerroksen, jotta hieman ohuemmaksi tiivistyvä untuvatäyte tuntuu pään alla paksummalta, kuin se todellisuudessa onkaan. Tekstiili ei tunnu ikävästi untuvakerroksen läpi, kuten itse pahinta epäillessä jossakin vaiheessa tilausprosessia vähän pelkäsin.
Pakkauspussissa painoa n. 2 kg - painoin kädellä vielä kuvaa varten pussia syvemmälle tyynyyn |
Väittäisin, että S-koon tyyny on jo ehkä liian pieni täyttämään toimenkuvaansa kunnolla. M-koon tyyny tuntuu hoitavan hommat jo kiitettävästi. L-kokoinen tyyny sitten lienee joko hieman parempi tai sitten jo hieman jopa huonompi suuremman koon ja painon vuoksi. Tuotekokojen mitat kuuluvat seuraavasti:
S: 30 x 41 cm, 80 g
M: 36 x 46 cm, 158 g
L: 41 x 58 cm, 216 g
Värivaihtoehtoina löytyy Chili Pepper (punainen) ja Blue (tämän saattaa jo arvata).
Tyynyjen kohdalla täytyy tietenkin muistaa, että jokaisella on omat mieltymyksensä. Toiset käyttävät vain yhtä todella litteää tyynyä nukkuessaan, toiset useita paksuja. Itse olen jotain tuolta väliltä. Käytän nukkuessani aina vain yhtä tyynyä, mutta litteä se ei kuitenkaan saa olla, joskaan ei mikään aivan massiivisen paksukaan. Joskus ihmetyttää, miten toiset pystyvät nukkumaan niin järkyttävän paksulla tyynyvuorella, joka saisi omat niskani särkemään aivan älyttömästi ja tekisi muutenkin nukkumisasennosta epämukavan. Tämä tyyny täyttää paksuuden puolesta vähintäänkin minimivaatimukset, joita tyynyltä itse odotan.
Jos jostain risuja pitää antaa, niin helmat saisivat ulottua hieman pidemmälle, jotta tekstiilit saisi vielä tukevammin niiden alle. En keksi mitä haittaakaan siitä voisi olla, että helmat olisivat esim. 3-5 cm pidemmät ja apua siitä olisi jo huomattavasti.
Erityismaininnan arvoisena tyynyn "vatsapuolen" rivohko ulkokuori kasaan kiristeltynä |
Tyynyn koko pieneksi pakattuna ei ole aivan niin pieni kuin ilmatäytteisissä, mutta aivan tappiinsa kiristettynäkin untuvapallo kuitenkin antaa periksi, joten se ei ole pingottunut räjähdyspisteeseen ja sen voi siten sulloa johonkin rakoon rinkassa, minne se voisi sopivasti sujahtaa. Pallomaiseen muotoon kiristettynä sillä on korkeutta n. 13,5 cm ja leveyttä n. 20 cm.
Tyynyn saa litistettyä kaksinkerroin n. 5 cm paksuiseksi vielä kokoon puristamisen jälkeen kuljetusta varten, jos tarve on |
En ole aivan varma onko vika kiristysnyörin materiaalissa vai lukossa, mutta kun nyöriä kiristää tarpeeksi ja sitten laskee pään tyynylle, niin lukko päästää nyöriä liukumaan paineen alla sen läpi ja nyöri löystyy hieman. Naru on aika liukasta, lukko on pieni ja kevyt rakenteeltaan. Vika voi löytyä toisesta tai molemmista. Jälkimmäisen saatan joskus koittaa ratkaista korvaamalla narun ja lukon itse, jos alkuperäiset osat alkavat aiheuttamaan oikeasti harmia. Toistaiseksi tämä harmi on lähinnä ollut vain sitä, että pään tyynylle laskiessa kuuluu ehkä kerran tai pari *NAPS*, kun mielestään lukittautunut nyörilukko päästääkin vähän narua läpi ja tulee mieleen, että kestääkö lukko/naru ja alkaako lukko jossain vaiheessa vaan luistamaan niin, että siitä ei ole enää hyötyä. Lukon pettäminenhän ei sinänsä vielä kovin vakavaa olisi vaelluksella ollessakaan, koska nyörin voi aina lukittaa yksinkertaisesti vain solmullakin.
Tyyny n. 1 sekunti käytön jälkeen - kameran kanssa piti olla skarppina, koska tyyny alkoi pullistua välittömästi koholle |
Loppusanat: Therm-a-Rest Down Pillow on kirkkaasti paras retkityyny, jota olen päässyt kokeilemaan. Pieksee ainakin omasta mielestäni vertailussa Cocoon Air Core Pillown kirkkaasti kaikessa muussa, paitsi pakkauskoossa. Painoltaan lähes identtisiä. Jos ilmatäytteisyydestä pääsee eroon ja siitä huolimatta mukavuudesta pätkääkään tinkimättä, niin se on merkittävä bonus.
Therm-a-Rest on tullut omakohtaisesti tutuksi vasta puolisen vuotta sitten, kun ostin Therm-a-Restin ilmatäytteisen makuualustan ja brändi on kieltämättä lunastanut statuksensa, sekä imagonsa mukaiset odotukset. Erityisiä lisäpisteitä annan ehdottomasti omasta ja aivan uudesta retkityynykonseptista!
Vaikka tästä tyynystä joutuukin muutaman kympin pulittamaan, niin jokainen euro on sen arvoinen. Hyvien yöunien arvo on korkealla - eritoten vaelluksella - ja Therm-a-Rest Down Pillown ansiosta tulen nukkumaan yöni varmasti levollisemmin ja jaksan seuraavana päivänä paremmin. Tyyny tuntuu mukavalta, eikä pienehkö pinta-alakaan haittaa, ellet ole niin kivenkova metallimies, että moshaat nukkuessasikin.
Varsinaisessa kenttäkäytössä tyyny ei vielä ole ollut, mutta kotona on tullut sillä nukuttua muutamaan otteeseen ja se hoitaa homman moitteetta ainakin sisätiloissa - miksei ulkonakin. Suosittelen kyseistä retkityynyä varauksetta. Mielenkiintoinen konsepti on lunastanut ainakin allekirjoittaneen odotukset. Toivon todella, että tätä tuotetta menisi kaupaksi, sillä tämän yksilön kulahdettua vaihtokuntoon aion ostaa seuraavankin samaa mallia - korkeintaan vaihtelun vuoksi erivärisenä - ja pettymys olisi suuri, mikäli tätä mallia ei enää valmistettaisi liian pienen kysynnän takia.
I have read all the comments and suggestions posted by the visitors for this article are very fine,We will wait for your next article so only.Thanks! silk duvet covers
ReplyDeleteThank you so much as you have been willing to share information with us. We will forever admire all you have done here because you have made my work as easy as ABC. Goose down duvet
ReplyDelete