Therm-a-Rest Saros |
Hyvät yöunet ja hyvä lepo ovat erittäin tärkeitä reissulla kuin reissulla. Siksi niihin kannattaakin panostaa riittävä määrä rahaa. Aloittelevalla harrastajalla voi olla vaikeuksia löytää motivaatiota maksaa makuualustasta useita kymmeniä euroja, kun makuualustoja saa 5-20 euron hintaankin. Makuupussienkin kohdalla mieluummin maksaa muutaman kympin, kuin satoja euroja.
Miksi maksaa tuotteesta enemmän, jos voi maksaa vähemmän? No, ihan ensimmäiseksi, halpa hinta ei yleensä tarkoita kestävyyttä ja luotettavuutta - päinvastoin. Mikäli kyseessä on ilmatäytteinen makuualusta, niin kestävyys ja luotettavuus korostuvat erityisen paljon. Toinen seikka on varusteen paino, josta kuka tahansa vähänkin pidempiä reissuja ja isompaa taakkaa kantava haluaa aina karsia ja useimmiten halpa hinta on yhtä kuin painavampi varuste. Kolmas on sitten ihan yksinkertaisesti käyttömukavuus, joka myös useimmiten korreloi suhteessa tuotteen hintaan.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikista kallein on paras, mutta jossakin se raja hinnan suhteen menee, joka on mahdoton tarkkaan määritellä.
Aloittelevana retkeilijänä käytin muutaman euron solumuovista makuualustaa, jotain vanhaa makuupussia, jonka merkkiä ei tainnut itse pussissa edes lukea, sekä tyynynä vaatemyttyä. Kaipasin kuitenkin melko pian hieman lisää mukavuutta nukkumiseen, koska lonkat eivät tykänneet hyvää niin kovalla alustalla nukkumisesta. Ostin siis jonkin 15 euron makuualustan marketista. Tällä setillä mentiin ehkä vuosi tai pari, kunnes makuualusta petti ja täytyi ostaa tilalle uusi. Tällä kertaakaan ei löytynyt haluja panostaa jälkikäteen ajatellen riittävästi makuualustaan ja ostin King Campin ilmatäytteisen makuualustan n. 30 euron hintaan.
Vaatemyttykin vaihtui ilmatäytteiseen Cocoon Air-Coreen, joten tyynykin päivittyi parempaan.
Vaikkakin tyynypäivityksen myötä nukkumismukavuus parani, kun niskan jumiutuminen ei ollut enää riesana, niin selkä oli silti usein jumissa ja lonkat eivät vieläkään tuntuneet siltä, että asiat olisivat kuten niiden kuuluisi olla. Aivan retkeilyharrastuksen alussa omaksuin asian oletusarvoisesti niin, että paikat kipeytyvät ja sen kanssa täytyy elää, mutta mitä enemmän ulkona vietin öitä ja mitä enemmän asiaan perehdyin, niin aloin pitää sellaista ajatusta järjettömänä.
Nykyinen settini on sellainen, että nukkumismukavuus on sitä luokkaa, että paikat eivät jumitu lainkaan, lonkat eivät kosketa kovaa alustaa, eivätkä siten kipeydy ja lämpötilojenkin puolesta pärjään kyseisellä kokoonpanolla läpi kevään, kesän ja syksyn. Luotettavuus ja kestävyyskin on huomattavasti paremmalla tolalla, vaikka alla onkin ilmatäytteinen makuualusta, mutta riittävää nukkumismukavuutta ei ilman ilmatäytteisyyttä oikein voi saada.
Retkityyny
Retkityynyni on Therm-a-Restin Down Pillow, johon päädyin kun ilmatäytteinen Cocoon Air-Core petti heti viikonlopun mittaisen reissun ensimmäisenä päivänä ja halusin tyynyn ilmatäytteisyydestäeroon luotettavuuskysymyksen vuoksi. Kun kyseessä on untuvainen täyte, niin tyyny ei oikein voi pettää yllättävällä tavalla, eikä varsinkaan niin, etteikö sitä voisi kesken reissunkin korjata - ellet sitten satu onnistumaan sytyttämään koko telttaasi tuleen, mutta siinä vaiheessa tyynyn menetys lienee ongelmistasi pienimpiä.
Olen käyttänyt kyseistä tyynyä nyt vajaat 3 vuotta ja mielipiteeni tyynystä on edelleen aikalailla sama, kuin ensikokemusten jälkeen. Jos jotakin lisäisin aiempaan arviooni, niin harkitsisin mahdollisesti vakavemmin myös isomman mallin ostamista keskikokoisen sijasta.
Netissä olen lukenut välillä tästä tyynystä valitusta siitä, ettei konsepti toimi jollakin vaatekappaleella. Se ei toki toimikaan ihan millä vaan ja siksi täytyy kotona testailla minkä kanssa sen käyttö toimii halutulla tavalla. Itselläni asia ratkesi helposti, kun huomasin heti kättelyssä, että mikrokuituinen ja siten erittäin nopeasti kuivuva retkipyyhkeeni sopii viikattuna tyynyn kanssa yhteen lähes täydellisenä kombona.
Hintaa tyynylle tuli alle 50 euroa, joka ei käyttömukavuuteen ja luotettavuuteen nähden ole todellakaan paljon. Mikäli tyyny joskus kuluu käyttökelvottomaan kuntoon, niin suurella todennäköisyydellä ostan tilalle toisen Therm-a-Rest Down Pillown.
Ekstensiivisemmän arvioni tästä tyynystä löytää täältä.
Makuupussi
Makuupussissani lukee niin ikään Therm-a-Rest. Pussin malli on Saros, jonka paino on 1345 grammaa ja pituus 183 cm. Kolmen vuoden makuupussina lämpötilaominaisuudet Saroksella ovat seuraavanlaiset:Comfort: 0 C
Limit: -6 C
Extreme: -24 C
Therm-a-Restin sivuilla ilmoitetun sijasta itse pussissa kuitenkin lukee -7 C, joten arvio saattaa heittää asteen verran. Erittäin riittävä eristävyydeltään joka tapauksessa kolmen vuodenajan retkeilytarpeisiin.
Täyte on keinokuitua, mutta oikein säilyttämällä keinokuitupussikin kestää käyttövuosia aivan riittämiin. Kyseinen pussi on nyt ollut käytössäni vajaat 3 vuotta, eikä minkäänlaisia ongelmia pussin kanssa ole vielä tullut. Olen ollut siis makuupussiin täysin tyytyväinen.
Erikoisimpia piirteitä Saroksessa ovat kaksi ominaisuutta, jotka toimivat keskenään yhdessä loistavasti.
Makuupussin selkäosasta löytyy kaksi elastista lenkkiä, joiden avulla makuupussi kiinnitetään makuualustaan. Tämän ansiosta voit pyöriä makuupussissa kyljeltä kyljelle ja makuupussi pysyy paikallaan. Monen makuupussin ja makuualustan yhteinen ongelma onkin monesti, että makuupussi liukuu pois makuualustan päältä hiljalleen, mutta tämän pussin kanssa sitä ongelmaa ei ole. Kyseisen ominaisuuden ansiosta painoa on voitu vähentää jättämällä täyte kokonaan pois pussin selkäosasta. Täytteellähän ei tee mitään, kun makaat sen päällä, jolloin se litistyy, eikä eristä lämpöä - joka siis on täytteen tehtävä.
Vanhemman Saros-mallin värimaailma |
Makuupussin sain itse aivan järjettömän halvalla alennuksesta 50 euron hintaan, ovh:n ollessa 200 euron tienoilla.
Saroksesta on sittemmin tullut uudempi malli, jonka myötä vaihtui pussin väritys, varpaille tuli pussin sisään erillinen tila, jossa jalkojen pitäisi lämmetä tehokkaammin, sekä kiinnityslenkkejä huoville/peitoille, joita käytettäneen lähinnä hammockien kanssa.
Nopealla selauksella makuupussia saa tällä hetkellä netistä suunnilleen 150 euron hintaan. Voin suositella tätä makuupussia erityisellä lämmöllä (pun intended).
Tuoreemman malliston värimaailmaa |
Makuualusta
Ja jotta kolmen sarja olisi täydellinen, komeilee makuualustassanikin teksti "Therm-a-Rest". Alustan malli on NeoAir Venture Regular, joka on siis ilmatäytteinen.NeoAir Venture ei kuitenkaan tarvitse parikseen makuualustaan kiinnitettävää makuupussia, sillä sen pinta ei ole erityisen liukas, joten et valu sen päältä niin herkästi pois makuupussissasi pötkötellessäsi.
NeoAir Venture painaa 590 grammaa. Paksuus sen 5 cm, sekä muut fyysiset mitat 183 x 51 cm. Kokoon pakattuna makuualusta on vain n. 10 x 23 cm.
Makuualustan R-arvo on 1,8. R-arvot eivät kuitenkaan paljoa kerro, joten kerrotakoon ihan oman käytön myötä todettua, että tällä pärjää kevään, kesän ja syksyn retkeilyistä ilman minkäänlaisia ongelmia. Alle kun laittaa riittävän paksulti solumuovia, niin tällä nukkuu kyllä talven pikkupakkasillakin - on tullut todettua useampaan kertaan.
Solumuovikerroksesta päästäänkin siihen, että ilmatäytteisen alustan alle todellakin kannattaa aina laittaa solumuovialusta. Ei niinkään lämmöneristyksen vuoksi, vaan suojaamaan materiaalia esimerkiksi teräviltä kiviltä ja tikuilta, jotka saattavat yllättää niin laavun puisella lattialla, kuin maassa teltan lattiakankaan läpi. Suosittelen todellakin tätä käytäntöä - ihan omakohtaisten kokemuksien perusteella. Tämän solumuovisen alustan saa muutamalla eurolla ja se ei paljoa paina, eikä liioin vie tilaakaan, kun sen kiinnittää rinkan ulkopuolelle. Hyöty siitä sen sijaan voi olla mittaamaton, kun se parhaimmillaan pelastaa hypotermian riskiltä keskellä Lapin erämaata.
NeoAir Venture on ollut käytössäni nyt kolme vuotta ja suurimmaksi osaksi sen ansiosta nukkuminen erämaassa onkin niin miellyttävää kuin se on.
Omani ostin XXL:stä alennuksesta 70 euron hintaan. Nykyään XXL:n normaalihinta on 60 euroa. Muistaakseni silloin omaani ostaessani asiasta ei mitään mainittu, mutta kun erämessuilla ostin samanlaisen makuualustan avovaimolleni Scandinavian Outdoorin myymäläteltasta, kerrottiin oston yhteydessä, että tuotteella on elinikäinen takuu. Näkyyhän tuo lukevan itse tuotteessakin, että valmistajan puolelta on luvattu "limited lifetime warranty". Erityisesti siihen nähden tuollainen 60 euroa tällaisesta tuotteesta on naurettavan halpa hinta.
Kuten mainitsin, niin tämä makuualusta on parantanut nukkumismukavuuttani kaikista tuotteista ehdottomasti eniten, joten tätä suosittelen täysin varauksetta, mikäli et etsi makuualustaa koville paukkupakkasille!
Tuoreemman NeoAir Venture-malliston värimaailmaa |
Tuoreemman NeoAir Venture-malliston värimaailmaa |
* * *
LOPPUSANAT: Omasta setistäni maksoin suunnilleen 170 euroa, joka ei ole paljoa laatubrändin tuotteista. Toki makuupussin kohdalla kävi hillitön tuuri, kun sain sen -75% tarjouksesta. Ilman mitään huippuhyviä tarjouksia setin saa nykyään helposti 250 euron hintaan. Panostus voi aloittelevalle retkeilijälle tuntua erittäin suurelta, mutta laatuun panostamalla et vain paranna omaa mukavuuttasi, vaan usein myös säästät pitkällä aikavälillä selvää rahaa. Paljon kalliimpia varusteitahan löytyy ja ominaisuudet niissäkin ovat melko poikkeuksetta paremmat. Tällaisella setillä kuitenkin pärjää jo erittäin hyvin.
Myöskin, ihan selventääkseni täytyy erikseen mainita, että tämä ei ole mikään Therm-a-Restin maksettu mainos, vaan tuotevertailussa niin laadun, kuin hinnankin suhteen päädyin kunkin tuotteen osalta Therm-a-Restiin ja vasta kun setti oli koossa, niin havahduin siihen, että kaikki nukkumagearini on samaa brändiä. Ei kaduta. Therm-a-Rest ei ole pettänyt.
Tosi kiva postaus, kiitos tästä! Aloittelijalle 250€ voi olla vähemmän kuin useimpien blogien suositukset (mukaan lukien omani). Olin juuri itsekin kirjoittamassa juttusarjaa retkeilyvarusteista vähän ajatuksella "panosta ja pihistä", sillä maailma tarvitsee vaihtoehtoja! // Anne/Rinkkaputki
ReplyDeleteKiitos! Ja kyllä, retkeilyharrastuksesta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi ja silti voi saada hyvät varusteet ja mukavuusastetta korkeammalle siinä ohessa, kun odottelee tarjouksia ja tekee rutkasti selvitystyötä ostamiensa varusteiden ominaisuuksien ja laadun suhteen googlettamalla tuotearvioita ja perehtymällä materiaaleihin, sekä käyttämällä muutenkin aikaa pistämällä kunnolla ajatusta asiaan. Panosta ja pihistä onkin hieno motto! :)
DeleteItse pyrin yleensä tekemään mahdollisimman paljon varustehankinnoistani vuodenvaihteen tienoilla, jolloin tuotteita saa normaalia parempaan hintaan. Tästä hyvänä esimerkkinä ostin juuri Meindlin Dovre Extreme Widet alle 200 euron hintaan tarjouksesta.