Sunday, March 31, 2019

Kirjoittamani ja kootut ohjeet, neuvot, raportit ja pohdinnat retkeilyyn ja kalastukseen



Vuosien varrella on tullut kirjoiteltua blogiin kaikenlaista, joista toivon mukaan on ollut ja tulee olemaankin hyötyä muille. On tullut kirjoiteltua varusteista, reissun suunnittelusta, asenteista ja muusta.

Ajattelin, että voisi olla hyödyllistä koota yhteen blogipostaukseen sopivien otsikoiden alle linkit osaan kirjoittamistani blogipostauksista, jotta ne olisivat helpommin selattavissa tietoa etsivälle.

Tarkoitus olisi tulevaisuudessa päivittää tätä kyseistä blogipostausta, kun tänne syntyy alaotsikoiden alle lisättävää.

Pidemmittä puheitta:

Varusteista


Erilaiset telttatyypit ja muut retkeilymajoitteet on blogipostaus, jossa paneudutaan - ylläri, ylläri - erilaisiin telttatyyppeihin ja muihin retkeilymajoitteisiin. Tästä blogipostauksesta löytyy tietoa mm. erilaisten retkeilymajoitteiden määritelmistä, millaisessa käytössä ne ovat parhaimmillaan, sekä mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet.

Miksi käyttää vaellussauvoja? No, tässä blogipostauksessa listaan syitä, miksi itse koen sauvat hyödyllisiksi reissuillani ja mikäli et ole vaellussauvoja etenkään tositoimissa kokeillut, niin suosittelen lukemaan tekstin ajatuksella.

Aihepiirin verkkokaupoista ja varusteiden shoppailusta on blogipostaus, johon olen koonnut valikoiman linkkejä kuvauksineen tämän aihepiirin verkkokaupoista. Tekstin lopusta löytyy myös vinkkiä penninvenyttäjille, jos haluaa säästää rahaa varustehankinnoissaan. Sen lisäksi kommenttikentästäkin löytyy lisää linkkejä verkkokauppoihin!



Ohjeita ja neuvoja vaellusreissun suunnitteluun ja toteutukseen


Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta I on tämän sarjan ensimmäinen osa, jossa avaan ajatuksiani sen suhteen, että mihin aikaan Lappiin kannattaa lähteä reissuun.

Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta II on jatkoa yllä mainitulle sarjalle, jossa avaan ajatuksiani vaellusreissujen pituuden ja rytmityksen osalta.

Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta III sisältää linkkejä muutamille nettisivuille, joista löytyy esim. sijainnit ja muuta tietoa tuvista, kodista, kammeista ja laavuista eri alueilta.

Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta IV käsittelee maamme erilaisia karttapalveluja. Blogipostaus sisältää myös syväluotaavamman katsauksen pääasialliseen suunnittelutyökaluuni, eli Retkikarttaan, jonka osalta opastan kyseisen nettisovelluksen käyttöä tarkemmin.

Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta VI on jatkoa edelliselle vielä yhden karttasovelluksen verran, jossa otetaan käsittelyyn Tulikartta-niminen nettisovellus.

Ajatuksia vaellusreissun suunnittelusta V sisältää puolestaan muunlaisia nettisovelluksia, joita tulee käytettyä osana reissujen suunnittelua, sekä ohjeistusta näiden nettisovellusten käyttämiseen.

Miten suunnittelen vaellusreittini? Tähän kysymykseen löytyy vastaus tässä mainitusta linkistä ja postaus toimii pisteenä iin päälle nuo aiemmat suunnittelua käsittelevät blogipostaukseni. Etenkin aloitteleville Lapin erämaita vaeltaville suosittelen tätä blogipostausta erityisellä lämmöllä.

Kokemattomana vaellukselle Lappiin? Tätä kysymystä monet miettivät ja siksi päädyinkin kirjoittamaan aiheesta blogipostauksen, jotta ihmiset saisivat paremmin ymmärrystä siitä mihin ovat ryhtymässä ja mitä se vaatii niin valmistautumisen, suunnittelun, varusteiden ja asenteen suhteen.



Kalastus


Catch & Release - loputon sarja väärinymmärryksiä ja polarisoitunutta vänkäämistä on blogiteksti, jossa paneudutaan niin kovasti mielipiteitä jakavaan aiheeseen. Joskin, tässä blogitekstissä avaan hieman sitä, että miksi tämä jakaannus johtuu isolta osin väärinymmärryksistä terminologisistakin syistä.

Tammukoista ja taimenista on blogiteksti, joka syntyi ärtymyksestäni nähdä tämän tuosta Facebookin retkeily- ja kalastusaiheisissa ryhmissä saaliskuvia alamittaisista taimenista, joita esitellään häpeilemättä tammukoina. Tekstissä pureudutaan mm. siihen, miksi tammukankalastus pitäisi jättää historiaan.

Lippa lentää, mutta saalista ei tule - Miten parantaa saaliin saannin todennäköisyyksiä Lapin vaelluksella on blogiteksti, joka käsittelee aihetta otsikon mukaisesti. Postauksessa käsitellään asiaa seuraavien alaotsikoiden kautta: Suunnittelu kartan ääressä, Leiripaikan valinta, Tärkeimmät heittopaikat, sekä Asenne.




Muita aihepiiriin liittyviä pohdintoja, ohjeistuksia ja neuvoja


Musiikkia vai luonnon omaa ambienssia? Tätä kysymystä käsittelen blogipostauksessa, jossa avaan omia pohdintojani sen suhteen, että kuuluuko musiikin kuuntelu luonnonhelmaan ja jos, niin millainen musiikki.

Tarkennusta erääseen autiotupaohjeeseen käsittelee tiettyä autiotupaohjetta, jonka mukaan ensimmäisenä tuvalle saapunut antaa viimeisenä tuvalle tulleelle tilaa, mikäli tupa on täynnä. Tämä kyseinen ohje on ainakin netin keskustelupalstoilla kirvoittanut ilmoile mitä itsekkäämpiä tulkintoja, joten kannoin tämän tiimoilta oman korteni kekoon ja utelin asiaa myös Metsähallituksen taholta.

Poikani, puhutaanpa vähän kakasta... sisältää osittain kieli poskessa kirjoitettua pohdintaa erilaisista tekniikoista ja tavoista toteuttaa ulostamistarpeita erämaassa.

Kaverisuhteiden dynamiikasta retkeillessä on blogipostaus, johon kirjoitin tekemiäni huomioita siitä, miten retkeillessä kaverisuhteiden dynamiikka elää eri tavoin, kuin urbaanimmassa ympäristössä.

Karhun kohtaaminen on blogipostaus, jossa pureudutaan kontion kohtaamiseen retkeillessä. Siihen, miten tätä kohtaamista voidaan ehkäistä ennalta, sekä miten toimia, jos sitten löydätkin itsesi kasvotusten karhun kanssa.




Vaellusraportit Lapista


Vaellus 2014 - Urho Kekkosen kansallispuisto sisältää tämän blogisivun ensimmäisen postauksen, joskin ajalta, jolloin tarkoitus ei ollut ylläpitää mitään blogia, vaan laittaa vain raportti valokuvineen lähipiirille ihmeteltäväksi. Kyseessä on 8 päivän vaellus Urho Kekkosen kansallispuiston erämaaosiin, eikä sisällä kalastusta.

Kaldoaivi 2015 - Vaellusta ja kalastusta on ensimmäinen kalastuspainotteinen vaellusreissuni Lappiin ja Kaldoaivin erämaahan.

Kalastusvaellus 2016 - Vastoinkäymisiä ja onnenpotkuja Pöyrisjärven erämaassa on raportti Pöyrisjärven erämaan (kalastuspainotteisesta) vaellusreissusta, jossa pääasiallisena kohdekalana olivat harjukset, joita siunaantuikin varsin kiitettävästi.

Ruskavaellus 2016 - Kuskoivalta Takkaselälle, Takkaselältä Sorsatunturille ja takaisin oli ex-temporena toteutettu ruskavaellus Tuntsan suunnalle melko pian Pöyrisjärven erämaavaelluksen jälkeen. Ei sisällä kalastusta.

Paistunturin erämaa 2017 on reissuraportti kalastuspainotteiselta erämaavaellukselta lähes puuttomalta tunturiylängöltä. Reissulla kohdekalana oli rautu (eli nieriä) ja näitä kauniita ja herkullisia eväkkäitä saimmekin varsin kiitettävän määrän.

Kaldoaivi 2018 - Erämaavaellus hellehelvetissä kertoo siitä, miten kuumuus voi tehdä erityisesti kalastuspainotteisesta vaelluksesta aivan hirveän kokemuksen.





No comments:

Post a Comment